Over ons

In 1911 begon het ondernemersavontuur aan de Zuiddijk. Jan Poel startte er zijn boerderij. Zoons Piet en Henk namen de boerderij over en teelden daarnaast groente als augurken, aardappels en voerbieten. In 1959 kwam de bollenkwekerij op. In de tuinderij was niet genoeg geld te verdienen dus er werd gezocht naar nieuwe mogelijkheden. Als een van de eersten in de omgeving begonnen Piet en Henk met het kweken van tulpen. Op een verjaardag kocht Piet zijn eerste tulpen. Hij volgde een teeltcursus en ging aan de slag. De eerste oogst mislukte doordat de Rijper veengrond niet geschikt was. Twee jaar later werd een nieuwe poging gedaan in de Beemster, dat ging een stuk beter. De bollen werden op zolder gedroogd. Informatie en advies kwamen via de rijksvoorlichter aan huis.

Red Giant was het eerste soort die succesvol uit de Beemstergrond kwam. Daarna volgde Paris, Prominence en Bing Crosby. Het ging allemaal om kleine aantallen destijds, maar het begin was gemaakt.

In 1974 was Peter klaar met school en ging werken in het bedrijf. Er werd een kas gebouwd zodat ook in de winter gewerkt kon worden. In 1978 splitste het bedrijf. Henk ging verder met de boerderij, Piet met de tulpen, samen met zijn zoon Peter en in 1978 stapte ook Louis in het bedrijf.

Een grote revolutie waren de kuubskisten in 1987.

Het bedrijf groeide. Dan weer een schuur erbij, dan weer een kas. In 1991 kwam de procescomputer die de processen stuurde in het bedrijf. Zo ging het schermdoek automatisch dicht als het te zonnig was, het raam ging dicht als het regende etc. We waren daarmee een van de eerste.

In 2004 zijn vijf oude schuren gesloopt en zijn er nieuwe moderne schuren gebouwd. 2014 was een prachtig hoogtepunt toen we het hele dorp met oranje bloemen versieren ter ere van de komst van Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima.

Samenwerken met familie zit in de genen. Nu het voor de broers Peter en Louis (bijna) tijd is om met pensioen te gaan, hebben Peters zoon Stef en Stefs zwager Stan begin 2022 het stokje overgenomen. Zij hebben de intentie uitgesproken om het familiebedrijf voort te zetten.

Stef
Al vanaf zijn dertiende ging Stef met z’n vader mee. Eerst werkte hij alleen in de weekenden en in de vakanties, inmiddels alweer een aantal jaar fulltime. Hij kent het bedrijf dus op zijn duimpje. Toen zijn overnameplannen serieus werden, zocht hij een enthousiaste compagnon. Die vond hij in zijn zwager Stan.

“Ik kreeg van de familie Poel de kans om samen met Stef dit mooie bedrijf voort te zetten. Deze kans heb ik uiteraard met beide handen aangegrepen”, aldus Stan

Samen, met de ondersteuning van Peter en Margreth en Louis en Ineke, staan zij zo garant voor de voortzetting van Poel Bloembollen BV.