Kwekerij & Broeierij

Poel Bloembollen bestaat uit een kwekerij en een broeierij.

Kwekerij

In oktober start ons nieuwe kwekerijseizoen. Vierendertig hectare Beemstergrond wordt bewerkt met de spitfreescombinatie en nog eens vijf hectare laten we in de Noordoostpolder op contract telen. Daarna komt onze Pink Planter in actie. Met de Pink Planter, een dubbelnetplanter op 1,80m, worden de bollen in drie weken tijd geplant.

Bollen die in het land geplant zijn, hebben een koude periode nodig om goed te kunnen groeien. Wanneer de tulpen in het voorjaar beginnen te groeien is het tijd voor de bladselectie en gewasbescherming. Vervolgens worden de bloemen geselecteerd en wanneer de tulpen prachtig in bloei hebben gestaan worden ze gekopt. Dat koppen is noodzakelijk omdat de zaadknoppen in de bloem anders alle energie zouden verbruiken terwijl de energie naar de bol moet gaan. De bol wordt namelijk opnieuw geplant, en is door de tijd in de grond groter en sterker geworden.

Wanneer de bollen groot genoeg zijn, worden ze gerooid met de Pink Rooier. De bollen liggen in de grond tussen de netten en die netten worden opgerold. De bollen belanden op de band en rollen de kuubskisten in.

Vanuit de Beemster worden de bollen getransporteerd naar het bedrijf waar ze door de spoellijn gaan. De bollen worden gedroogd met de warme lucht uit de kas en daarna worden ze gepeld. Een maand lang pellen zo’n twintig scholieren de bollen bij ons aan de band. Een hele gezellige tijd waarin veel werk wordt verzet. We verwerken alle bollen zelf. 75% van de bollen wordt verkocht, 25% gaat naar onze eigen broeierij.
Na de gezellige bollentijd wordt het plantgoed gesorteerd en klaargemaakt voor het nieuwe seizoen.

Broeierij

In september begint het broeierijseizoen. De eerste lichting van zo’n 2,5 miljoen bollen planten we op in potgrond. Een goede beworteling in potgrond duurt acht weken bij een temperatuur van 5 graden Celsius. Eind november verhuizen de eerste bollen naar de kas waar het 20 graden is en voor de kerst plukken we de eerste tulpen.
Van eind november tot eind februari worden 1,5 miljoen bollen opgeprikt voor de waterbroei. Bij waterbroei is de bewortelingsperiode met slechts twee weken veel korter. De periode tot bloei is – net als bij potgrond – drie weken. De ene tulp groeit beter in potgrond, de ander is meer geschikt voor waterbroei.

Als de bloemen oogstklaar zijn worden ze geplukt en gaan ze naar de boslijn. Met onze Tulipstar bosautomaat wordt er automatisch gebost. Onze medewerker pakt de bossen in en dan zijn ze klaar voor de veiling.